Alzheimer hastalığı tüm dünyada beyin emekçilerinin korkulu rüyası oldu, görülme sıklığı giderek artıyor. Alzheimer hastalığı, giderek ilerleyen, tıptaki bütün gelişmelere rağmen tam olarak nedeni ve dolayısıyla tedavisi bulunamamış bir durum. Hafızada, bilinçte, konuşma yetisinde ve tüm zihinsel yetilerde giderek artan bir bozulma söz konusu.

Azheimer nedir? Patolojik olarak bu hastalıktaki mikroskop altı manzara şu; amiloid beta fibrilleri veya oligomerleri diye isimlendirilen bir grup anormal protein yapıda madde beyin dokusuna çöküyor ve zamanla giderek artan bir işlev bozukluğu meydana geliyor. Beyin dokusunda çöken bu maddeler beynin sinyal iletim zincirini bozuyor ve beyin fonksiyonları sekteye uğruyor. Bunun nasıl başladığı ve neden oluştuğu hakkında o kadar çok araştırma yapıldı ki kronik enflamasyon (yangı) dan ağır metal birikimine kadar birçok teori var. Fitoterapide de uzun süredir bu hastalığı önleyecek veya durduracak bitkisel ilaç çalışmaları sürüyor. Bu konuda yardımcı olabilecek en etkili moleküllerden biri de tarçında çıktı.
2018’de Pharmacological Research ( Farmakolojik Araştırma) dergisinde yayınlanan çalışmanın başlığı şöyleydi: ‘Tarçın, Alzheimer hastalığına karşı tarçın umut vadeden olasılık!’. Çalışmada tarçın özütünün beyinde bu anormal proteinlerin plak veya iplikçik şeklinde birikimini önlediği gösterildi. Tarçında çok güçlü yangı giderici moleküller ve çok güçlü antioksidanlar var ki muhtemelen bu korumayı da bu maddeler yapıyor.
Tarçının birçok çeşidi var ki özellikle Çin tarçını olarak bilinen sert ve kalın kabuklu Casia tip tarçında kan sulandırıcı etkisi çok kuvvetli bir madde var, bu madde ‘kumarin’ ve Tıpta kan sulandırıcı ilaç olarak kullanılıyor, evet gerektiğinde hayat kurtarıcı ve doktor eliyle reçete edilip düzenli kullanılması gerekiyor ama baharat olarak hele de fazla dozlarda kullanılmasının kanamalara yol açabilmesi nedeniyle sıkıntılı. Seylan tarçın ki kumarin oranı en düşük, en emniyetli tür bu. Günde bir çay kaşığı uygun, tatlı kaşığını geçmeyin. Çayını da yapabilirsiniz, toz tarçın kullanın çayda, çubuktan çaya aktif madde geçişi az. Afiyet ve şifa olsun
Pataloji Uzm. Fitoterapist Dr. Elif Güveloğlu

Kaynak :  Uzm. Dr. Elif Güveloğlu

( Toplam 32 kez ziyaret edildi, 1 ziyaret bugün )