Bal; ülkemizde genellikle kahvaltılarda tüketilen, tatlı bir yapıya sahip olan 5000 seneden uzun süreli kullanılan, çok yıllık olan bir besindir. Balın faydaları nelerdir?Sağlığa faydalarının olduğu kadar cilt için de tercih edilir ve cilde yararları bulunmaktadır. İçerisinde bol miktarda B1 vitamini, B2vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini, B6 vitamini, c vitamini yer alır. Düzenli kullanım sonucunda kısa zaman içerisinde inanılmaz etkilerini ortaya çıkarır.

Bal Nedir?

Bitkilerde nektar isimli bir sıvı bulunur ve arılar ise bu bitkilere konarak vücutlarından enzim salgılarlar ve sonrasında bal oluşur. Besin değeri inanılmaz yüksektir ve

Birçok hastalığa iyi geldiği için günümüzde birçok kişi tarafından tercih edilir. Yoğun bir yapısı vardır ve tatlı bir yapıya sahiptir. Birçok çeşit bal

Bulunur. 1 gram bal elde edebilmek için arılar 4 binden daha çok bitkiye konarlar. Bal genel olarak sarı ve turuncu bir renge sahiptir.

Bal Nasıl Üretilir?

Bal arılar tarafından üretilir. Bitkilerde nektar bulunmaktadır ve arılar ise her bitkiye konarak bitkilerden nektar toplarlar. Daha sonra bu esnada arıların vücudunda bulunan

Enzimle, bitkilerde bulunan nektar karıştırılır ve arılar bu sayede bal yaparlar. Arılar genel olarak ağaçlarda bulunan kavuklara, peteklere bal yaparlar. Kovana veya peteğe bırakılan ballar kısa süre içerisinde kurur. Balın su seviyesinde azalma meydana gelir ve bu da balın muhteşem tadını ortaya çıkarır. Bal kuruduktan sonra içerisinde bulunan su oranı ilk

başlarda 100 de 83 iken yüzde 16’ya kadar iner. Bunun ardından bal üretimini gerçekleştiren arılar balmumunu sayesinde bal yaptıkları peteğin üst kısmını kapatırlar ve işlerini sonlandırırlar.

Balın Faydaları Nelerdir?

Organik bir yapıya sahip olan bal; inanılmaz faydalarını ortaya çıkarır. Birçok derde deva olan baldan şifa görebilmek için düzenli aralıklar ile vücuda alınması tavsiye edilir. Çok eski dönemlerde bal hem kahvaltılarda tüketilirken hem de bazı rahatsızlıklar için şifa bulmak amacı ile de tercih edilmektedir. İşte balın faydaları aşağıdaki gibidir

  • Bal öksürüğe iyi gelir.  Öksürük nedeni ile boğazlar tahriş olur. Bu sebeple bal hem boğazda meydana gelen tahrişe hem de geçmek bilmeyen öksürüğe şifalı olur.
  • Boğazda oluşan iltihap ve enfeksiyon gibi rahatsızlıkları yatıştırır ve iltihabı kurutur
  • Bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde birçok rahatsızlık meydana gelebilir. Bal; bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir.  Bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği gibi gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığını önler.
  • Günlük olarak düzenli olarak bal tüketimini yapmak; strese karşı etkilidir ve vücudu rahatlatır.
  • Kalpte çarpıntı meydana geliyor ise kalp sağlığını korur ve kalpte meydana gelen engeller
  • Kan temizleyici özelliği bulunur
  • Midede hazımsızlık sorunu mevcut ise bu sorunu giderir ve mideyi rahatlatır
  • Kemik rahatsızlıklarına çok faydalı olduğu bilinir ve kemiklerin kuvvetlenmesine yardım eder
  • Kan depolarını doldurur ve kansızlık sorunu ile başa çıkılmasını sağlar
  • Cilde uygulandığı, zaman ciltte meydana gelen sivilce, siyah nokta gibi sorunları kökünden çözer ve cildi iyileştirir. Aynı zamanda kötü görüntüye sebep olan büyük gözeneklere de fayda sağlar ve gözeneklerin görünümünü hafifletir
  • Balın içerisinde kolesterolün bulunmamaktadır ve bu sebeple de içerisinde bulunan mikro elementler sayesinde kolesterolün normal bir seviyede kalmasına yardımcı olur.
  • Beyin yeteri kadar glikojen üretimini gerçekleştirmez ise uykusuzluk sorunu meydana gelir ise, beynin glikojen üretimini gerçekleştirmesini sağlayarak uykuya geçişi sağlar ve uykusuzluk sorununu çözer.
  • Vücutta kesi, yara gibi sorunlar meydana geldiğinde düzenli olarak bal sürülür ise yara ve eksikler daha kısa zaman içerisinde iyileşecek ve aynı zamanda ağrı hissetmenize engel olacaktır.
  • Karaciğerlerde rahatsızlık oluşumuna engel olur ve karaciğerlerin fonksiyonlarını doğru bir şekilde yerine getirmesine katkıda bulunur.

Balın Besin Değeri Nedir?

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan balın besin değeri oldukça üst seviyededir. Çünkü içerisinde tahmin edilemeyecek kadar fazla miktarda mineral ve aynı zamanda vitamin yer alır. 100 gram yani bir porsiyon balın içinde bulunan besin değeri aşağıdaki gibidir

Toplam yağ: 0 gram

Doymuş yağ: 0 gram

Tekli doymamış yağ: 0 gram

Çoklu  doymamış  yağ: 0 gram

Kalor: 304 kcal

Karbonhidra: 82 gram

Potasyum: 52 mg

Sodyum: 4 mg

Şeker: 82 gram

Diyet lifi: 0,2 gram

Kobalamin: 0 ug

D  Vitamini: 0 ıu

Kalsiyum: 6 mg

C vitamini:0,5 mg

Demir: 0,4 mg

Magnezyum: 2 mg

Bal nasıl tüketilmelidir?

Bal kullanımı her zaman için ölçülü bir şekilde olmalıdır. Çünkü balın alerji yapma oranı yüksektir ve özellikle alerjisi olan kişilerin ilk sıralarda az miktarda tüketilmesi önemlidir. İki kaşık bal tüketimi günlük olarak gerçekleştirilebilir. Çocuklar ise bal tüketimini günlük olarak bir yemek kaşığı yapabilirler

Balın İçerisinde Hangi Vitaminler Bulunur?

 

Bal tam anlamı ile  mineral ve vitamin deposudur. İçerisinde B3 vitamini, B5 vitamini, B6 vitamini, c vitamini, B2 vitamini, B1 vitamini, kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, kükürt, magnezyum, sodyum ve klorür yer alır.

Bal Çeşitleri Nelerdir?

Bal etkili ve sevilen bir besindir. Ülkemizde 8 çeşit bal bulunur. Bunlar çam balı, çiçek balı, narenciye balı, ıhlamur balı, ayçiçeği balı, lavanta balı, kestane balı ve kekik balıdır. Kahvaltılarda ise genelde çiçek balı ve çam balı tercih edilir.

Balın Zararı

Bal yararları bulunan bir besindir fakat her gün fazla bir şekilde tüketimi gerçekleştirilir ise tatlı bir yapısı olduğu için birçok rahatsızlığı meydana getirebilir. Tatlı bir yapıya sahip olduğu için şeker hastaları tarafından az oranlarda tüketilmesi tavsiye edilir. Aşırı tüketilir ise şeker hastalığına ve karaciğer rahatsızlığına neden olabilir.

Kaynaklar ve Referanslar:

1- Honey2- Honey and Health3- Traditional and Modern Uses of Natural Honey

( Toplam 68 kez ziyaret edildi, 1 ziyaret bugün )