Çörek otu; uzun senelerdir kullanılan ve 14 çeşidi bulunan çok yıllık bir bitki çeşididir. Çörek otu tarihte çok fazla kullanılan ve alternatif tıpta akla ilk gelen bitki çeşitlerinden bir tanesidir. Sağlık ile ilgili birçok soruna şifa olur. Ülkemizde çok sık kullanıldığı gibi diğer ülkelerde de sıklıkla tercih edilmektedir. Kurabiye, pasta gibi besinlere lezzet vermek için kullanılmaktadır ve aynı zamanda çörek otunun faydalarından dolayı her türlü sağlık sorununa şifası için de tercih edilmektedir. Dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi, çörekotu tüketiminin ölçülü ve düzenli bir şekilde yapılmasıdır

Çörek Otu Nedir?

Çörek otu; küçük  yapıya sahip siyah taneciklerdir. Düğün çiçeğigiller familyasına ait bir bitkidir ve tam olarak 14 çeşidi bulunduğu bilinmektedir. Siyah tanecikler tohumdur ve tohumlarda kozalağın içerisinde gelişir. Direkt olarak birçok rahatsızlığa iyi geldiği sebebi ile tüketilebileceği gibi; süt ,yoğurt gibi besinlerin içerisinde de eklenebilir. Aynı zamanda bazı besinlerin içerisinde lezzet katması amacı ile de tercih edilebilir

Çörek Otunun Faydaları

Çörek otu ölümden başka her şeye çare olarak bilinir. Çünkü içerisinde bulunan maddeler çok etkilidir ve birçok rahatsızlığa iyi gelir. Çörek otu hangi hastalıklara iyi gelir?. Çörek otunun faydaları aşağıdaki gibidir.

  • Çörek otunun içerisinde, özellikle c vitamini bol miktarda yer aldığı için; düzenli tüketimi sonucunda bağışıklık sistemi kuvvetlenir.
  • Vücutta iltihap enfeksiyon gibi rahatsızlık mevcut ise; düzenli kullanımda enfeksiyonları ve iltihapları kısa zaman içerisinde kurutur.
  • Kan şekeri yüksek olan kişiler kullandığında kan şekerini düşürerek normal seviyeye getirir.
  • Rahatsız eden ve geçmeyen öksürüğe çok etkilidir ve bronşit rahatsızlığını tedavi eder.
  • Astım rahatsızlığında nefes alıp verme problemine iyi gelir.
  • Midede meydana gelen ülser ve gastrit rahatsızlıklarına faydalıdır.
  • Vücutta kanser hücreleri bulunuyor ise; kanser hücrelerinin yok olmasını sağlar.
  • Damarlarda tıkanıklık veya başka bir rahatsızlık bulunuyor ise damar sağlığını koruyarak damarlarda bulunan tıkanıklığı açar.
  • Kalbe iyi gelir ve kalp problemlerine karşı koruyucu özelliği bulunur.
  • Midede rahatsızlık meydana gelmesini engeller.
  • Migren sebebiyle veya sinüzit sebebiyle, baş kısmında ağrı meydana geliyor ise bu ağrı kısa süre içerisinde geçer.
  • Emziren anneler günlük tüketir ise, anne sütü yükselişe geçer ve aynı zamanda kalitesi artarak bebeğe daha faydalı olur.
  • Kabızlık sorunu olan kişilerde bağırsakları düzene sokar ve kabızlığı giderir.
  • Yaraların daha kolay bir şekilde iyileşme göstermesini sağlar.
  • Vücutta meydana gelen yorgunluk, halsizlik hissinin azalmasına sağlar ve vücuda enerji verir.
  • Strese karşı çok faydalıdır ve bireylerin rahatlamasına yardımcı olur.
  • Romatizmanın sebep olduğu ağrılara ve aynı zamanda eklem ve kas ağrılarına şifa olur.
  • Dizanteri rahatsızlığına karşı faydalı olur.
  • Burunda meydana gelen tıkanıklığı giderir.
  • Bağırsaklarda oluşan parazit ve kurtları yok edici etkisi bulunur.
  • Uyuyamama sorunu olan kişilere fayda sağlar.

Çörekotu Nasıl Tüketilir?

Çörek otu düzenli bir şekilde ve ölçülü tüketilmesi gereken bir  bitkinin tohumudur. Yetişkin kişiler günlük olarak bir çay kaşığı kadar çörekotu tüketebilirler. Çocukların tüketmesi de uygundur. Çocuk tüketecek ise yarım çay kaşığı kadar çörek otu tüketebilir. Yoğurt süt gibi besinlerin içerisinde eklenerek vücuda alınabilir ya da direkt olarak tüketilebilir. Mutlaka çiğnenmelidir. Direkt  olarak  çiğnenmeden yutulur ise faydasını tam olarak göstermeyecektir

Çörekotunun İçinde Hangi Vitaminler Bulunur?

Çörek otunun içerisinde çok fazla vitamin ve mineral yer aldığı için faydaları da o kadar fazladır. Çörek otunun içerisinde C vitamini, B vitamini, A vitamini, kalsiyum, bakır, çinko, demir, potasyum, fosfor, selenyum ve magnezyum bulunur

Çörekotu Nerede Bulunur?

Çörek otu ülkemizde çok fazla tercih edilir ve tüketimi yapılır. Bunun içinde çörek otunu kolay bir şekilde bulmak mümkündür. Genel olarak marketlerde ve aktarlarda çok sık rastlanır ve temin edilebilir.

Çörekotunun Besin Değeri

Çörek otunun içerisinde bulunan mineraller ve vitaminler; çörek otunun besin değerinin artmasını sağlar. Çörek otunun besin değeri  100 gram da aşağıdaki gibidir.

C vitamini: 7,7 mg

A vitamini: 1270, 0 IU

Kolesterol: 0,0 mg

Yağ: 22,3 g

Protein: 17,8 g

Lif: 10,5 g

Karbonhidrat: 44,2 g

Kalori: 375 kcal

Potasyum: 0,0 mg

Demir: 66,4 mg

Kalsiyum: 931,0 mg

Çörekotu Günde Ne Kadar Tüketilmelidir?

Çörek otunu  aşırı tüketmek de  hiç  tüketmemek kadar zararlıdır. Bunun için miktarı iyi ayarlanmalı ve bilinçli tüketim gerçekleştirilmelidir. Çörek otunu yetişkin bir bireyler gün içerisinde bir çay kaşığı olacak şekilde tüketmelidirler. Çocuklar ise bunun yarısı kadar; yani yarım çay kaşığı çörek otu tüketimini yapmalıdırlar.

Çörekotu Zayıflatır mı?

Birçok derde deva olan çörek otu aynı zamanda düzenli ölçüler ile aksatılmadan tüketimi yapıldığında hızlı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olur. Bunun için sabır göstermek ve aynı zamanda azimli davranmak çok önemlidir. Zayıflamak için tercih edeceğiniz zaman çörek otunu sabah ve akşam olmak kaydı ile 2 defa tüketebilirsiniz. Çörek otu kullanan kişiye tokluk hissiyatı verir ve çabuk acıkmasını önler. Aynı  zamanda yemeklerden önce tüketilir ise daha az yemek tüketmeyi sağlar ve iştahı kapatır. Kilo vermek için bir kâse yoğurdun içerisine bir çay kaşığı çörek otu katıp tüketimini yapabilirsiniz. Daha fazla etkisini göstermesi için içerisine bir çay kaşığı da zencefil baharatından ekleyebilirsiniz.

Çörekotunun Yan Etkileri

Çörek otu uzun senelerdir tüketilen bir bitki tohumudur. Her zaman için ölçülü tüketim yapmak iyidir. Çörek otu tüketmenin herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak aşırı tüketmek;  mideye zarar verebilir. Aynı zamanda alerjiye yatkın olan bireyler ve alerjisi olan kişiler tarafından tüketimi gerçekleştirildiğinde vücudunda kızarma meydana gelebilir.

Kaynaklar ve Referanslar:

1- The benefits of black seed and oil2- Nigella sativa,3- Therapeutic potential of Nigella sativa

( Toplam 123 kez ziyaret edildi, 1 ziyaret bugün )