Soğan her evde bulunan ve tarih boyunca sürekli kullanılan sebzeler arasında yerini alır. İçerisinde çok kuvvetli antioksidan barındırır. Her yemeğin içerisine katılır ve yemeğin lezzetli olmasını sağlar. Yemeklerin lezzetli olmasının sağladığı gibi sağlık açısından da çok şifalıdır. Özellikle bağışıklık sisteminde meydana gelen sorunları kısa zaman içerisinde giderek bağışıklık sistemini güçlendirir. Kış mevsiminde bol tüketilmesi tavsiye edilir. Bol oranda soğan tüketen kişiler soğuk algınlığı, grip, öksürük gibi rahatsızlıklara kolay kolay yakalanmazlar. Genel olarak pişmiş bir şekilde tüketilen soğan, pişmemiş şekilde daha faydalıdır ancak midesi hassas olan kişiler tarafından çiğ tüketilmesi tavsiye edilmez.

Soğan Nedir?

Soğan zambakgiller familyasından ait bir bitki çeşididir. Soğanın cinsi ise alliumdur. Soğanın birçok çeşidi vardır ve bu çeşitlerinin rengi ebadı farklı olmaktadır. Genel olarak ülkemizde beyaz, sarı, kırmızı renge sahip soğan bulunur. Taze soğan da çok sık tüketilir ve salata yapımında tercih edilir. Kokusu ve tadı keskin yapıya sahiptir. Her mevsim rahat bir şekilde bulunabilir ve kullanılır.

 Soğan  Neye İyi Gelir?

Keskin kokusu ile bilinen soğan doğal antibiyotik özelliği taşır. İçerisinde antioksidan bulundurur. Vücutta bulunan iltihaba soğan tam bir mucizedir ve kısa zamanda vücuttaki iltihabı yok eder. Öksürüğe çok etkilidir ve geçmeyen öksürük için tercih edilebilir. Kalp sağlığını koruyarak kalp rahatsızlıklarına yakalanma ihtimalini en aza indirir. Kolesterolü yüksek olan kişiler tarafından tüketildiği takdirde kolesterolü normal düzeye getirir. Yüksek tansiyonu düşürücü özelliği ve aynı zamanda kan pıhtılaşması rahatsızlığını engelleyici görevi bulunur. Birçok kanser türüne karşı vücudu korur ve aynı zamanda tümör oluşumuna engeller.

 Soğanın Faydaları 

Soğan hem taze hem de kuru bir şekilde ülkemizde çok sık tüketilir. 2 soğan çeşidinin de faydası inanılmaz fazladır. Soğanın faydaları şu şekildedir

  • Antioksidan kaynağı bakımından zengin olan soğan; bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Vücut direncinin artış göstermesini sağlayarak hastalıklara yakalanmamaya yardımcı olur.
  • Soğanın içerisinde antioksidan yer alır ve antioksidan da kanser rahatsızlığına  yakalanmamak için çok önemlidir. Özellikle prostat kanseri, kalın bağırsak kanseri, kolon kanseri, yemek borusu kanseri ve mide kanserine karşı riski en az seviyeye indirir.
  • Beyinde tümör oluşumuna engel olur. Eğer tümör var ise tümörün ufalmasını sağlar.
  • Kalp sağlığını korur ve kalpte sorun oluşumuna engel olur.
  • Kötü kolesterol yüksek ise; kolesterol seviyesini düşürür.
  • Hipertansiyonu olan kişi soğanı düzenli bir şekilde kullanılır ise tansiyonu normal seviyeye kısa zamanda döner.
  • Probiyotik bir kaynak olan soğan içerisinde birçok vitamini ve minerali barındırır. İçerisinde probiyotik olduğu için vücuda alınan besinler kolay bir şekilde sindirilir. Bu nedenle de sindirim sistemi problemlerine yakalanma oranı düşer. Özellikle kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık sorunlarını ortadan kaldırır ve düzene sokar.
  • Kan şekeri yüksek olan kişiler tarafından tüketildiğinde yüksek kan şekeri kısa zamanda normal düzeye gelir.
  • Süt ve yoğurt kemik sağlığının gelişimine ne kadar etkili ise soğan 2 kat kadar etki sağlar. Kemiklerin güçlenmesini sağlayarak kemik erimesi ihtimalini düşürür. Özellikle de soğanın menopoz döneminde kemik erimesi  problemi için kadınlar tarafından sıklıkla tercih edildiği görülmüştür.
  • Soğanın içerisinde B9 vitamini yani folik asit bulunur. Bu da kişinin beyninin rahatlamasına ve depresyonun en alt seviyeye inmesini sağlar. Sinir sisteminin kuvvetli olmasına yardımcı olur.
  • Soğan yağ yakmak ve metabolizmayı hızlandırmak için en etkili bir sebzedir. Her gün kullanıldığında metabolizmanın hızlanmasını sağlar ve yağ yakımına yardımcı olur.
  • Ciltte özellikle sürekli sivilce meydana geliyor ise bu sivilcelerin kurumasını sağlar.
  • Kırmızı kan hücresinin düşük olması, insanların vücudunda bulunan kan depolarının düşmesine sebep olur. Soğan ise kırmızı kan hücresinin artış göstermesine sağlayarak kansızlığı engeller.
  • Soğanın idrar söktürücü özelliği bulunur ve idrar yollarında meydana gelen iltihap enfeksiyon gibi sorunları ortadan kaldırır.
  • Damarlarda meydana gelen sertleşme gibi problemleri yok eder.
  • Eklemlerde ve kaslarda sürekli olarak geçmeyen ağrı mevcut ise bu ağrılar soğan sayesinde yok olur. Soğan antibiyotik görevi gördüğü için vücutta oluşan ağrılara da iyi gelmektedir.
  • İştah açıcı özelliği bulunmaktadır.
  • Diş etlerinde kanama şişlik gibi sorunlar bulunuyor ise ağızda bulunan bakteri ve enfeksiyonları kısa zaman içerisinde yok eder ve dişeti problemlerini giderir. Dişlerin kuvvetlenmesini sağlar ve erken diş çürüklerinin önüne geçer.
  • Parmakta meydana gelen dolama rahatsızlığı için çok iyidir ve iltihabı giderir.
  • Soğan burun kanamasına çok iyi gelir
  • Gribal enfeksiyona bağlı olarak burun tıkanıklığı oluyor ise soğan sayesinde  burun açılır.
  • Ciltte egzama var ise egzamanın kaybolmasını sağlar.
  • Bronşların açılmasına yardımcı olur ve astım problemine çok iyi gelir.
  • İçerisinde C vitamini bulunduğu için saçlarda dökülme oluyor ise saç köklerini kuvvetlendirerek dökülmeyi durdurur.

 Soğanın İçerisinde Bulunan Vitaminler

Soğan çok şifalı bir sebzedir. Soğanın içerisinde lif, protein, karbonhidrat, c vitamini, a vitamini b9 vitamini B6 vitamini, fosfor, magnezyum, demir, kalsiyum, sodyum, kükürt mineralleri ve potasyum yer alır.

 Soğanın Besin Değeri

Yemeklerin vazgeçilmezi olan soğan besin değeri açısından zengindir. 100 gram soğanda bulunan besin değeri ise aşağıdaki gibidir.

Kalori: 39 kcal

Kolesterol: 0 mg

Toplam yağ: 0,1 gram

Sodyum: 4 mg

Karbonhidrat: 9 gram

Potasyum: 146 mg

Protein: 1,1 gram

Şeker: 4,2 gram

Diyet lifi: 1,7 gram

Kalsiyum: 23 mg

A vitamini: 2 IU

Magnezyum: 10 mg

B6 vitamini: 0,1 mg

Demir: 0,2 mg

D vitamini: 7,4 mg

 Soğan Hangi Hastalığa İyi Gelir?

Soğan birçok derde devadır fakat genel olarak soğuk algınlığı, öksürük, grip  gibi rahatsızlıklara şifa olur. Bağışıklık sistemi çöken kişiler tarafından kullanıldığında bağışıklık sistemi kısa zamanda yüksek seviyeye ulaşır. Aynı zamanda soğan kalp sağlığının da destekleyerek kalpte rahatsızlık oluşmasına engel olur.

 Soğan Suyu İltihabı Söker mi?

Soğan  iltihap için var olan bir sebzedir. Vücutta bulunan iltihabı veya rahimde oluşan iltihabı kısa zaman içerisinde yok eder. Bunun için soğan suyu düzenli bir şekilde tüketilmelidir.

 İltihap İçin Soğan Kürü Nasıl Yapılır?

Hem vücutta hem de rahimde meydana gelen iltihap için soğan kürü uygulanmalıdır. İlk olarak 1 soğanın kabuğu soyulmalı ve 4’e bölünmelidir. Böldükten sonra cezvenin içerisine koyup üzerine 2 su bardağı su eklenmeli ve bu karışım 5 dakika boyunca kaynatılmalıdır. 5 dakikanın sonunda ocağı kapatıp ılık bir hale alana kadar beklemeli ve daha sonra karışım tüketilmelidir.

Günde Ne Kadar Soğan Tüketilmelidir?

Yetişkin bir birey günde çiğ olarak 1 soğanı tüketebilir. Daha fazlası içerisinde asit bulunduğu için mideye zarar verebilir. Çocuklar ise günde yarım soğanı çiğ bir şekilde tüketebilir.

Günde Kaç Bardak Soğan Suyu İçilmelidir?

Soğan suyu inanılmaz etkilidir. Günlük olarak içilecek ise hem sabah hem de akşam tüketilebilir. Sabah ve akşam tüketilecek ise fincan tercih edilmelidir.

Soğanın Zararları

Soğan yararları bulunan bir sebzedir ancak haddinden fazlası tüketilir ise midede problem oluşmasına sebep olur. Aynı zamanda alerjiye sebebiyet verebilir. Bu nedenden dolayı fazla tüketmek yerine ölçülü tüketmeyi tercih etmelisiniz.

( Toplam 3.647 kez ziyaret edildi, 1 ziyaret bugün )