Meyan kökü nedir, nasıl kullanılır? Meyan kökünün faydaları
Meyan kökü antik çağlardan beri kullanılan ve günümüzde de çok sık bilenen ve tanınan bir bitkidir. Meyan kökünün faydaları çoktur ve insan sağlığını her zaman olumlu yönde etkilemektedir. Birçok rahatsızlığa doğal yol ile şifa bulmak isteyen kişiler; meyan kökünü tercih ederler. Çünkü tıbbın gelişmediği zamanlarda genelde her zaman bitkiler tercih edilir ve rahatsızlıklar giderilmeye çalışılırdı. Meyan kökü de alternatif tıpta kullanılan bitkilerden bir tanesidir. Rahatsızlıkları gidermek için her zaman düzenli kullanmak ve aksatmamak önemlidir. Normal oranlar ile kullanıldığında yan etkilerine de rastlanılmaz.
İçindekiler
Meyan Kökü Nedir?
Meyan kökü; baklagiller familyasına ait olan bir bitki çeşididir. Bu bitki çalı türündendir. Genel olarak Çin ve Rusya da yetişir. Ancak ülkemizde de yetişmektedir. Ülkemizde sadece doğu Anadolu taraflarında bulunmaktadır. Bu bitki sulak yerleri sevdiği için genelde derelerin kenarlarında görülür. Çiçekleri mavi ve mor renktedir. Fosfor, poastum, protein, kolin, b vitamini yönünden çok zengindir.
Meyan Kökü Neye İyi Gelir?
Meyan kökü içerisinde sağlığa faydaları olan birçok maddeyi barındırır. Ülkemizde genel olarak kış aylarında tüketilir. Bunun sebebi bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlamasıdır. Meyan kökü sayesinde bağışıklığı çökmüş olan kişilerin bağışıklık sistemi yüksek seviyeye ulaştırır. Balgam söker ve aynı zamanda kuru öksürüğe şifa olur. Sindirim bozuklukları için kullanılmaktadır ve kabızlık Şikâyetini iyileştirir. Ağrı kesici özelliği vardır ve kullanıldığında vücutta bulunan ağrıları dindirir. Ağız çevresinde yara mevcut ise; ağızda bulunan yaraları iyileştirir
Meyan Kökünün Faydaları
Meyan kökü çok sık duyulan ve kullanılan bir bitkidir. Düzenli kullanım sonrasında vücuda inanılmaz fayda sağlar. Meyan kökünün faydaları şu şekildedir
- İçerisinde protein, B vitamini, fosfor, potasyum bulunduğu için tüketildiği zaman vücuttaki vitaminlerde eksiklik mevcut ise bu vitamin eksikliklerini tamamlar.
- Vücutta bulunan hücrelerde enfeksiyon ve iltihap bulunuyor ise meyankökü enfeksiyon ve iltihabı yok ederek hücreleri temizler.
- Öksürük için çok etkilidir ve balgam sökerek geçmek bilmeyen öksürüğe iyi gelir.
- Grip, nezle gibi hastalıklara yakalanmamayı sağlar.
- Hazımsızlık, kabızlık gibi sindirim sisteminde meydana gelen sorunlar mevcut ise meyankökü bu sorunları çözer.
- Eklem ve kemik ağrılarını kısa zamanda yok eder.
- Ağız içinde bulunan yaralar ağrıya sebep olur. Meyan kökü suyu ile gargara yaparak bu yaralardan kurtulmak mümkündür.
- Bayanlarda adet döneminin daha kolay geçmesine yardımcı olur.
- Hormonlarda bozukluk var ise düzenli kullanımda hormonlarda meydana gelen bozukluğu giderilir.
- Cilde uygulandığında cildin nemlenmesini sağlar ve cilt problemlerini iyileştirir.
- Saçlara faydalıdır ve özellikle saçlarda meydana gelen dökülmeleri yok eder.
- Saçların daha hızlı bir şekilde uzamasını sağlar. Bu nedenle kısa saçı olanlar ve saçlarının çabuk uzamasını isteyen kişiler tarafından sıklıkla kullanılır.
- Saçları besler ve yumuşak bir yapıya sahip olmasına yardımcı olur.
Meyan Kökü Nasıl Kullanılır?
Meyan kökünün genelde bitkisi kullanılır ve çayı yapılarak tüketimi gerçekleştirilir. Ağız yolu ile tüketilecek ise çayı yapılabilir. Saça veya cilde uygulanacak ise tozundan maskeler hazırlayıp cilt ve saça kullanılabilir. Saç ve cilde uygulanıldığında fayda görmek için en az bir saat kadar ciltte ve saçta bekletilmelidir.
Meyan Kökü Çayı Nasıl Yapılır?
Meyan kökü çayını yapmak için 2 bardak suyu kaynatın ve daha sonra içerisine 1 tatlı kaşığı kadar meyan kökü tozu ekleyin. Meyan kökünü eklediğinizde karışımın ağzını kapatın ve 3-4 dakika demlenmesi için bekleyin. Demlenmesi için 3-4 dakika yeterli olacaktır ve bunun ardından çayı süzüp tüketebilirsiniz. İçerisine tadının lezzetli olması için karanfil, tarçın, limon, bal da ekleyebilirsiniz.
Meyan Kökü Sıcak İçilir mi?
Meyan kökü çayı demlendikten sonra ılık bir şekilde tüketilmelidir. Ilık bir şekilde tüketiminin vücuda daha faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Meyan Kökü Çayı Günde Kaç Bardak İçilir?
Meyan kökü çayı tüketirken dikkatli olmak ve aynı zamanda düzenli tüketmek önemlidir. Günlük olarak tüketilmek isteniyor ise günde 1 bardak kadar tüketilmesi yeterli olacaktır. Çünkü bitki çaylarının fazla oranlarda tüketilmesi sağlığa fayda yerine zarar verir.
Meyan Kökünün İçerisinde Hangi Vitaminler Var?
Meyan kökü bitkisi şifalı bir bitki türüdür. İçerisinde sağlığa faydaları bulunan uçucu yağlar, aminler, fosfor, potasyum, fitoöstrojen, flavonoidler, B vitamini, protein bulunur.
Meyan Kökünün Besin Değeri
Meyan kökü son zamanlarda daha fazla popüler haline gelen bir bitkidir. 100 gram meyan kökünün besin değeri şu şekildedir.
Enerji: 173 kcal
Karbonhidrat:10,29 g
Yağ:0,1 g
Şeker: 7,7 gram
Potasyum:4 mg
Sodyum: 6 mg
Meyan Kökü Yağ Yakar mı?
Meyan kökünün kullanımı çok önemlidir. Kilo vermek isteyen kişiler meyan kökü sayesinde istedikleri kiloya kavuşabilirler. Bu bitkinin yağ yakıcı özelliği mevcuttur ve her gün kullanıldığında vücutta bulunan yağların erimesine yardımcı olur. Kilo problemi olan kişiler birer fincan kadar sabah ve akşam tüketebilirler. Vücutta bulunan yağların erimesi için sabah erken saatlerde ve gece yatmadan evvel tüketilmesi gerekir.
Meyan Kökünün Cilde Faydaları
Meyan kökünün ciltte bulunan problemleri iyileştirdi geçmiş zamandan beri bilinir ve cilt problemleri için kullanılır. Hatta pek çok kozmetik ürünlerinde meyan kökü bitkisi ne rastlanır. Özellikle ciltte bulunan sivilceleri kurutarak yok eder. Kuru ciltler için; cildin nem dengesinin korunmasına yardımcı olur ve cildi nemlendirir. Siyah noktaları yok eder. Ciltte bulunan hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur ve ciltte bulunan kırışıklık sorunlarını düzenli kullanıldığı zaman tamamen ortadan kaldırır. Cildin kolajen üretiminin artış göstermesini sağlar. Cildin sarkma gibi bir problem ile karşı karşıya kalmasına engel olur. Ciltte bulunan problemleri çözmek için haftada 2 defa kullanılması gerekir
Meyan Kökünü Kimler Kullanamaz?
Meyan kökü genelde birçok kişi tarafından kullanılır ancak; kronik rahatsızlığı mevcut olan kişiler, böbrekleri ile problemi olan bireyler ve şeker hastaları meyan kökünden uzak durmalıdır. Emziren anneler ve hamileler ise mutlaka öncelikle doktora danışmalı ve doktor onaylar ise bu bitkiyi kullanmalıdır. Etkili olduğu için hamilelik ve emzirme döneminde de ciddi yan etkileri ortaya çıkabilir.
Meyan Kökünün Yan Etki Ve Zararları
Meyan kökünün aşırı tüketimi sonucunda vücutta şişkinlik, kalpte rahatsızlık, uykuya dalamama, tansiyonda yükselme, baş ağrısı gibi yan etkileri olabilir. Aynı zamanda alerjisi bulunan kişiler tarafından tüketildiğinde vücutta kızarma, şişkinlik gibi sorunlar oluşabilir. Bu sebeple bu bitki tüketilir iken dikkatli davranmalı ve ölçülü bir şekilde tüketimi gerçekleştirilmelidir.
Devamını Oku: Meyan Kökünün Sağlığa İnanılmaz 6 Faydası
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Licorice Root,2- Licorice Root Benefits,3- Benefits of Licorice Root