En iyi uygulamaları öğrenin ve meyve ve sebzeleri kurutmak için tarifler bulun. Kuru yiyecekler lezzetli, besleyici, hafif ve depolanması ve kullanımı kolaydır.

Meyve ve Sebzeleri Kurutma

Kuru yiyecekler lezzetli, besleyici, hafif ve depolanması ve kullanımı kolaydır. Enerji girişi, dondurmak veya teneke kutu için gerekenden daha azdır ve saklama alanı, konserve kavanozları ve dondurucu kapları için gerekenden daha azdır.

Kurutulmuş meyveler yüksek enerjili atıştırmalıklar yapar. Kurutulmuş yiyeceklerin hafif ve kompakt olması, onları yürüyüş ve kamp gezileri için cazip kılar.

Kurutmaya uygun bazı meyve ve sebzeler arasında elma, armut, şeftali, erik, kayısı, muz, kavun, çilek, yaban mersini, havuç, kereviz, mısır, yeşil fasulye, patates ve domates bulunur. Meyveler ayrıca meyve kabukları ve rulo olarak da kurutulabilir.  Otlar kurutulması en kolay gıdalardan biridir (bkz. ” Bitkiler Nasıl Kurutulur?  “).

Gıdalar Nasıl Kurutulur?

Gıdanın sıcaklığının artması, nemin buharlaşmasına neden olur ve yiyecek üzerinde hareket eden hava, nemi uzaklaştırır. Gıdaları başarılı bir şekilde kurutmak için bir sıcaklık ve nem dengesi gereklidir.

Yöntemler

Ticari olarak yapılan veya ev yapımı gıda kurutucular, kaliteli bir kurutulmuş ürün verir. Fırınınızı 140 ila 150 ° F arasında bir sıcaklığa ayarlayabilirseniz, fırında kurutma iyi sonuç verir. Nemin dışarı çıkmasını sağlamak için fırın kapısını 2 ila 3 inç açın. Konveksiyonlu fırın, havayı hareket ettirmek için düşük ısıyı bir fanla birleştirdiği için iyi çalışır. Oda sıcaklığında oda kurutma yalnızca ısı, nem ve hava hareketi yeterliyse çalışır. Günümüzün klimalı evleri, yiyecekleri yeterince çabuk kurutmak için fazla soğuk olabilir. Kuru iklimlerde güneşte kurutma çalışırken, Adana’daki yüksek nem, bu yöntemi burada kullanışsız hale getiriyor.

Prosedürler

Soyma isteğe bağlıdır; ancak, elma ve armutta kabuk sertleşme eğilimindedir. Kabuk yüzey alanını küçülterek nemin kaçmasını önler. Dilimlenmiş parçalar, bütün bırakılan veya ikiye bölünen meyve veya sebzelerden daha çabuk kurur. Aynı boyut, şekil ve kalınlıktaki parçalar eşit şekilde kurur. Elma cipsi veya kabak cipsi gibi bazı ince dilimlenmiş meyve ve sebzeler gevrek kurur. Gıdaları aşağıda açıklandığı gibi ön işlemden geçirin. Parçaları, dokunmalarına veya üst üste binmelerine izin vermeden kurutma raflarına yerleştirin.

Tepsileri önceden ısıtılmış bir kurutucuya yerleştirin. Başlangıçta, meyve veya sebzede yüzey nemi olduğunda sıcaklık 145 ° F’ye ayarlanabilir. Bir saat sonra, kurutmayı bitirmek için sıcaklığı 135 ila 140 ° F’ye düşürün. Yiyecek çok yüksek bir sıcaklıkta kurutulursa, dış yüzey sertleşir ve dilimin ortasından nemin kaçmasını engeller – buna kabuk sertleştirme denir. Kurutulduğunda yiyecekler küçülür, bu nedenle daha küçük meyve ve sebzeler için ince bir ağ kullanın.

Ön İşlem Yapılan Meyveler

Elma, armut, şeftali ve kayısı gibi bazı yiyecekler ön işlemden geçirildiğinde daha iyi kurur. Ön işlem oksidasyonu azaltır, daha iyi bir renk verir, vitamin kaybını azaltır ve raf ömrünü uzatır. Araştırma çalışmaları, asidik bir çözelti ile ön işlem yapmanın kurutma sırasında potansiyel olarak zararlı bakterilerin yok edilmesini arttırdığını göstermiştir. Kesilmiş meyveleri 3 dry çay kaşığı toz askorbik asit (veya 20 500 miligram C vitamini tableti ezin) veya ½ çay kaşığı toz sitrik asidi 2 bardak su içinde 10 dakika boyunca tepsilere yerleştirmeden önce koyun. Eşit miktarda şişelenmiş limon suyu ve su, yukarıdaki ön işlemin yerine kullanılabilir.

Meyvenin ön işlemden geçirilmesine yönelik diğer yöntemler arasında şurupla ağartma, suda ağartma ve sülfitleme yer alır. Şuruplu ağartma, hazırlanan meyvenin 1 su bardağı şeker, 1 su bardağı beyaz mısır şurubu ve 2 su bardağı su içeren bir şurup içinde 10 dakika kaynatılması ve suyu süzülmeden, durulamadan ve kurutma tepsilerine yerleştirilmeden önce sıcak şurup içinde 30 dakika bekletilmesinden oluşur. Şurupla beyazlatılmış meyve daha tatlıdır, ancak diğer yöntemlerle işlenen meyvelerden daha yapışkandır. Meyveleri haşlamayı seçerseniz, belirli zamanlar ve talimatlar için yiyeceklerin kurutulmasıyla ilgili bir kitaba bakın. Geçmişte oksidasyonu önlemek için sülfitler kullanılmış olsa da, bu bilgi formu bu yöntemi içermez çünkü sülfitlerin kısıtlı sodyum diyetlerinde veya astım veya solunum rahatsızlıkları olan kişiler tarafından kullanılması önerilmemektedir. Sülfitlenmiş yiyecekler güvenlik nedenleriyle açık havada kurutulmalıdır.

Yaban mersini ve kızılcık gibi bazı meyvelerin kabuklarını çatlatmak için kaynar suya batırılması gerekir. Meyveyi çok uzun süre kaynar suda bırakmamaya dikkat edin, aksi takdirde meyve püre haline gelir. Derileri çatlattıktan sonra çabucak soğutun ve kurulayın. Evde kurutulmuş yaban mersini ve kurutulmuş yaban mersini, daha tatlı olan ticari olarak kurutulmuş ürüne benzemez.

Meyvelerin Hazırlanması ve Saklanması

Meyveler esnek olduklarında kurur ve parmaklarınızın arasına bastırıldığında nem boncukları oluşmaz. Kurutulmuş meyveleri, kalan nemi eşit bir şekilde dağıtmak için birkaç gün hava geçirmez bir cam veya plastik kapta gevşek bir şekilde paketleyerek koşullandırın. Kabın içinde yoğuşma oluşursa, daha fazla dehidrasyon gerekir.

Soyulmamış veya üstü açılmamış meyvelerin, meyveye bulaşmış olabilecek böcek yumurtalarını yok etmek için işlenmesi gerekir. Kurutulmuş meyveleri fırında 160 ° F’de 30 dakika ısıtın veya dondurucuda 0 ° F veya altında 48 saat soğutun. Dondurucuda veya buzdolabında saklandığında kuru meyvenin raf ömrü uzar.

Sebzeleri Haşlama

Çoğu sebze için litre suya 1/4 çay kaşığı sitrik asit içeren bir çözelti içinde haşlama önerilir. Buharlı ağartma bir seçenektir. Bu, potansiyel olarak zararlı mikroorganizmaların yok edilmesini artırır ve kurutma ve saklama sırasında devam edecek enzim reaksiyonlarını yavaşlatır. Ağartma aynı zamanda hücre yapısını yumuşatarak nemin kaçmasına izin verir ve parçaların daha hızlı kurumasına ve daha sonra daha hızlı rehidrasyona izin verir. Beyazlatılmış sebzeler süzülerek kurutucu tepsilere yerleştirilmelidir. Ağartmadan kaynaklanan ısı, kurutma işlemine bir avantaj sağlayacaktır. Soğan, sarımsak, biber ve otların haşlanmasına gerek yoktur.

Kuruluğun ve Depolamanın Test Edilmesi

Sebzeler kuru olduklarında sert, kırılgan veya gevrektir ve şartlandırmaya ihtiyaç duymazlar. Yiyeceklerin havadaki nemi emmesini önlemek için kurutulmuş sebzeleri hava geçirmez kaplarda saklayın. Karanlık bir yerde saklamak, gıdanın vitamin içeriğini korur.

 

( Toplam 253 kez ziyaret edildi, 1 ziyaret bugün )