Rezene Çayı Nasıl Yapılır? Rezene Faydaları
İçindekiler
Rezene Nedir?
Rezene bitkisi maydanozgiller familyasından olan bir bitkidir. Kokusu birçok kişi tarafından beğenilir ve keskindir. İçerisinde c vitamini ve a vitaminine çok sık rastlanır. İlk olarak orta çağda bulunmuş ve o günden beri kullanılmaktadır. Bu bitki en fazla 2 metreye kadar uzayabilir. İlkbahar mevsiminde çiçek açmaya başlar. Çiçekleri ise sarı renklidir. Tohumlaşmaya başlandıktan sonra bu tohumlar toplanır.
Rezene Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
İçeriğinde bol vitamin bulunan rezene halk tarafından bilinir ve çok fazla tüketilen bitkiler arasında yer alır. Muhteşem kokusu ile ünlüdür. Birçok faydası mevcuttur. Öncelikle; eski dönemlerden beri hazımsızlık ve gaz gibi sorunları gidermek amacı ile kullanılır. Genelde emziren anneler bebeklerinde gaz meydana gelmemesi için bu bitkiyi tercih ederler. Vücutta şişkinlik ve ödem mevcut ise rezene şişkinliği giderir.
Kaslarda oluşan ağrıları keser. Boğazın yumuşamasını sağlar ve ses kısıklığı gibi bir rahatsızlık mevcut ise sesin açılmasını sağlar. İdrar yollarında oluşan iltihabı birkaç güne giderir. Midede oluşan ağrılara çare olur. Başta meydana gelen ağrıları yok eder. Rezene ağrılar için çok etkilidir. Doğal ağrı kesici niyetine kullanılır.
Rezene Faydaları
Rezene bitkisi ülkemizde tüketilen gözde bitkiler arasında yer alır. Faydası düzenli tüketim de hemen görülür. Önemli olan dikkatli ve ölçülü tüketmektir. İşte rezenenin faydaları aşağıdaki gibidir..
- Gözaltlarında veya gözün içinde şişkinlik bulunuyor ise rezene çayı ile göze masaj uygulanıldığında şişlikler kısa zaman içinde yok olur
- Emziren anneler rezene tükettiklerinde; anne sütü artar ve aynı zamanda anne sütünde bulunan kalpte de artış gösterir
- Bebeklerde karın ağrısı, gaz sancısı mevcut ise bu sorunlar kısa zamanda ortadan kalkar
- Başta migrene veya sinizüte bağlı olaraktan ağrı meydana geliyor ise bu bitki ağrıları yok eder
- Kan basıncını dengelemeye yardımcı olur
- Kış aylarında meydana gelen grip, nezle, soğuk algılığı gibi hastalıklara karşı etkilidir. Hem yakalanmamayı sağlar hem de yakalanılsa bile kısa zaman içinde atlatmaya yardımcı olur.
- Sindirimin güçlenmesine yardımcı olur. Midede hazımsızlık ve ağrı bulunuyor ise bu problemlerin giderir
- Cildin dokusunun yenilenmesini sağlar. Bu nedenden dolayı da erkenden yaşlanmayı engeller.
- Bağışıklığı güçlendirir. Çünkü içerisinde c vitamini bol oranda yer alır.
- İdrar yollarında bulunan hastalıkları tedavi eder.
- Ruhsal bozukluk mevcut ise kısa zaman içerisinde ruh sağlığının düzelmesini sağlar
- Kasların gevşemesine sebep olur ve kişiyi rahatlattır.
- Uyumadan evvel bir fincan kadar tüketilir ise; uykuya kolay bir şekilde dalmayı ve aynı zamanda kaliteli uyumayı sağlar
- Vücutta oluşan iltihabın kurumasını sağlar
- Vücutta kramp benzeri ağrı ve sancı meydana geliyor ise rezene bu ağrıları giderir
- Midede meydana gelen ülser ve gastrit gibi sorunları ortadan kaldırır.
- Ciltte oluşan akne ve sivilceyi yok eder. Bunun için rezene kullanılabilir ve aynı zamanda rezene yağıda tercih edilebilir.
- Gözlerde bir problem oluşmasına engel olarak göz sağlığını korur.
- Kan basıncının dengede durmasına yardımcı olur
- Düşük veya yüksek tansiyon mevcut ise; rezene her gün düzenli bir şekilde tüketilmelidir. Rezene tansiyonu normal düzeye getirir.
- Vücutta; insan sağlığına zarar verecek zararlı toksinler mevcut ise; rezene vücutta bulunan zararlı toksinlerin vücut dışına atılmasını sağlar.
Rezene Çayı Nasıl Yapılır?
Rezene çayının yapımı bildiğimiz çaya benzemez. Yani rezene çayında kaynatmaya gerek yoktur. Öncelikle bir bardak su ocakta kaynamaya bırakılmalı ve kaynadıktan sonra altı kapatılmalıdır. Kaynayan suyun içersine bir tatlı kaşığı kadar rezene eklenmelidir. Rezene eklendikten sonra 3-4 dakika kadar demlenmeli ve daha sonra süzülüp tüketilmelidir. İçerisinde faydasını artırmak ve aynı zamanda lezzetini değiştirmek için limon ve bal da ekleyebilirsiniz.
Rezene Çayı Günde Kaç Defa Tüketilir?
Rezene çayı gün içerisinde tüketile bilen bitki çaylarındandır. Ancak gün içerisinde aşırı tüketimi yapılmamalıdır. En fazla günde 2 fincan vücuda alınması gerekir. Sabah ve akşam birer fincan tüketilmesi uygundur ve sağlığa yararlıdır.
Rezene Çayının İçindeki Vitaminler ve mineraller
Rezene çayının içerisinde tahmin edilemeyecek kadar hem vitamin hem de mineral yer alır. Zengin bir bitki olduğu içinde düzenli tüketilmesi gerekmektedir. Rezene çayının içinde; fosfor, magnezyum, demir, kalsiyum, d vitamini, b vitamini, c vitamini ve a vitaminidir.
Rezene Çayının Besin Değeri
Rezenenin besin değeri oldukça zengindir. 100 gram rezene çayında bulunan besin değeri ise şu şekilde olmaktadır
Kalori: 1 kcal
Demir: 0,1 mg
Kalsiyum: 7,9 mg
Potasyum: 7,5 mg
C vitamini: 0,9 mg
A vitamini: 3,9 IU
Kolesterol: 0,0 mg
Yağ: 0,0 mg
Protein: 0,1 mg
Lif: 0,1 mg
Karbonhidrat: 0,1 g
Rezene Çayının Zararları
Rezene çayı gerektiği kadarı ile tüketirli ise yan etkileri ve zararları olmamaktadır. Fakat daha fazla vücuda alınan rezene; mide rahatsızlıklarına, mide bulantısına, alerjik sorunlara sebebiyet olabilir. Bu nedenden dolayı dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Rezene Nerede Satılır?
Rezene birçok yerde basit bir şekilde bulunur. Fakat taze ve en kolay bulunabilir yer; aktardır. Bazı marketlerde bitki reyonlarında da bulunmaktadır. Aynı zamanda internetten de sipariş verilmektedir.
Rezenenin Fiyatı
Rezene ülkemizde sakinleştirici ve ağrı kesici olarak tüketilen bitkilerdendir. Alternatif tıpta çok fazla problemi çözmek için kullanılır. Fiyatları değişmektedir. Paket halince satışa sunulur. 200 gram olan bir rezene 50 – 60 TL arasında olmaktadır.